Het verhaal achter de grootste hit van Nederland

11,5 jaar lang was het nummer ‘Rood’ van Marco Borsato de best scorende hit in Nederland. Sinds juli 2018 is deze koppositie overgenomen door ‘Zoutelande’ van BLØF en Geike Arnaert. 36 weken stond het nummer in de Nederlandse top 50. Door middel van een speciaal puntensysteem eindigde ‘Zoutelande’ (1380 punten) 11 punten boven ‘Rood’ (1369 punten).

Achtergrond

Het grappige is, dat het nummer gebaseerd is op een Duits nummer ‘Frankfurt Oder’. Het nummer klinkt eigenlijk precies hetzelfde. De bassist van BLØF verteld dat ze het Duitse nummer vaak draaiden in de auto en iedereen vond het een te gekke track. Dit is eigenlijk waar ‘Zoutelande’ begonnen is.

De Duitse originele song gaat over de troosteloze plaats ‘Frankfurt an der Oder’. BLØF vertaalde dit nummer naar het Zeeuwse plaatsje ‘Zoutelande’, wat tevens de thuisprovincie van de band is.

Bosse ft. Anna Loos – Frankfurt an der Oder

De tekst van ‘Zoutelande’ gaat over twee verliefde mensen in Zoutelande, een Zeeuws kustdorpje dat in de zomer erg populair is onder toeristen en in het najaar iets mysterieus heeft. Zoutelande op een donkere herfstdag dus, maar laat iedereen vooral zijn eigen interpretatie hebben.

Het oude strandhuis

Na het overweldigende succes van het nummer zijn veel mensen op zoek gegaan naar ‘het oude strandhuis’, wat in het nummer vaak genoemd wordt. In een interview liet Rob van der Zwaag weten dat het strandhuisje helemaal niet bestaat.

De 2e positie is nu in handen van Marco Borsato met het nummer ‘Rood’, op nummer drie staat ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis en Vagant. Op nummer vier vinden we ‘De meeste dromen zijn bedrog’ ook van Marco Borsato en de nummer 5 staat op naam van Gers Pardoel met ‘Ik neem je mee’.

Bronnen

Wisse, Mario. 2017. Het succes van Bløf: van Zoutelande tot Ziggo Dome. Metronieuws.

Schoenmakers, Demi. Dit is de grootste Nederlandstalige hit ooit. Libelle.

1 reactie op “Het verhaal achter de grootste hit van Nederland”

  1. After checking out a handful of the blog posts on your site, I seriously like your technique of
    writing a blog. I bookmarked it to my bookmark webpage
    list and will be checking back soon. Please visit my web site as well and tell
    me what you think.

Reacties zijn uitgeschakeld.