Hoe jouw rolmodel je kan beïnvloeden

Wij van Muziekonderwijs.nl hebben het geluk gehad met vele honderden zeer succesvolle muzikanten te hebben gewerkt.

En we hebben ontdekt dat er kleine dingen zijn die de meest succesvolle mensen onderscheiden. Eén daarvan zijn rolmodellen.
Dat wil zeggen, de meest succesvolle mensen hebben vaak minstens één echte mentor en een aantal rolmodellen.

Een rolmodel kan iedereen zijn: een ouder, een broer of zus, een vriend, maar enkele van onze meest invloedrijke rolmodellen zijn wel docenten.

We leren van hen, door hun toewijding en door hun vermogen om ons onze eigen persoonlijke groei te laten realiseren. We zoeken bij hen advies en begeleiding.

Een rolmodel is een persoon die ons inspireert en aanmoedigt 
het beste in onszelf naar boven te halen.

Wat de meeste mensen echter niet weten, is hoe ze effectief kunnen worden gebruikt. Ervan uitgaande dat je al een persoon in gedachten heeft, zullen deze drie stappen je niet alleen helpen om beter te leren, 
maar ook om te doen wat jouw rolmodellen doen.

1. Hoe zou je jouw rolmodel kunnen gebruiken?

Wat maakt jouw rolmodel speciaal?
Je moet de kwaliteiten kunnen begrijpen die jouw rolmodel speciaal maken, en beslissen welke van die kwaliteiten jij zou willen kopiëren.
Doe dit door jezelf af te vragen aan welke momenten je meteen denkt als je terugdenkt aan het leven van je rolmodel. Zo vraag je jezelf echt af welke momenten voor jou het belangrijkst zijn. Dit zal jou vertellen welke kwaliteiten je wilt kopiëren.

2. Waarom bewonder je deze eigenschappen?

Om een zinvolle verandering in ons leven te creëren, moeten we onszelf op een dieper niveau begrijpen. Vraag jezelf af hoe je leven eruit zou zien wanneer je een bepaalde kwaliteit van je rolmodel zou hebben.

Vergelijk het beeld van jezelf, en kijk naar de beperkingen die je in de weg staan. En nadat je jezelf deze vragen hebt gesteld, blijf terugkomen op hoe je anders bent wanneer je je rolmodel zou navolgen.

3. Hoe breng je deze verandering elke dag aan?

Als je doel is om een bepaald nummer te kunnen spelen, dan is je doel vandaag om te oefenen.

Een fout die we vaak maken bij het stellen van doelen, is dat we ze te groot maken.Stel in plaats daarvan korte termijn doelen die makkelijk haalbaar zijn. 
Je kunt dit doel elke dag herhalen, met de directe voldoening dat je dichter bij je doel bent. En weet dat als je op genoeg dagen slaagt, jij je langetermijndoel zult bereiken.