Neuroplasticiteit

Waarom muziek gezond is voor de hersenen

Vroeger geloofden we dat de hersenen statisch waren; dat het niet verandert nadat we een bepaalde leeftijd hebben bereikt. 

Maar die theorie is sindsdien onjuist gebleken – we weten nu dat de hersenen zich gedurende het hele leven blijven ontwikkelen, zolang ze worden uitgedaagd. Het vermogen van de hersenen om zich te ontwikkelen wordt neuroplasticiteit genoemd. 

En een manier om die plasticiteit te behouden, is door muziek te spelen. 

Elke keer dat je iets nieuws leert, transformeren je hersenen. Wanneer je een nieuw nummer op de gitaar leert of je gezichtsvermogen verbetert, veranderen de neuronen in je hersenen en ontwikkel je nieuwe hersencellen en verbindingen daartussen. Dit betekent dat je hersenen nooit volgroeid zijn. Het zal zich ontwikkelen naarmate je nieuwe vaardigheden leert en nieuwe ervaringen opdoet. Dit wordt neuroplasticiteit genoemd. Maar de plasticiteit van je hersenen blijft niet je hele leven hetzelfde. Je hersenen kunnen nieuwe kennis snel ontwikkelen en absorberen als je een kind bent, maar het wordt minder ‘elastisch’ met de leeftijd. Dat wil zeggen, tenzij je je hersenen traint!

 Dit is waar Muziekonderwijs.nl om de hoek komt kijken: het leren van muziek kan je neuroplasticiteit enorm verbeteren! We hebben wat kennis verzameld over hoe muziek je hersenen kan trainen en gezond kan houden.

Je hersenen zullen gedurende je hele leven moeten worden gtraind, om jouw neuroplasticiteit te blijven ontwikkelen en behouden.

Met muziek ben je nooit uitgeleerd

Als we jong zijn, leren we basisvaardigheden zoals veters strikken en lezen  . Als je ze eenmaal hebt geleerd, dan kan je het. Je hoeft er nu niet eens meer over na te denken als je je schoenveters knoopt, of als je buiten een uithangbord ziet. Dus je hersenen hebben de neurale verbindingen gevormd, maar je hebt de limiet van je leren bereikt op dat vlak.Met muziek zijn er eindeloze vaardigheden en technieken om onder de knie te krijgen, wat constant leren vereist!Zelfs als je een volledig repertoire onder de knie hebt, valt er altijd nog zoveel meer te leren. Veel professionele muzikanten en zangers blijven hun hele leven les volgen! Dus muziek stelt je in staat voortdurend nieuwe vaardigheden te leren, waardoor je de neuroplasticiteit van je hersenen voortdurend kunt verbeteren en onderhouden.Meer weten over de voordelen van muziek voor kinderen?

Muziek spelen is vooral goed voor de hersenen

Alle vormen van mentale oefening zijn goed om je hersenen gezond en fris te houden. Maar muziek activeert een bijzonder groot deel van de hersenen, dus het ontwikkelt je hersenen op veel gebieden. We gebruiken verschillende delen van onze hersenen voor verschillende dingen. 
Het deel van de hersenen dat wordt gebruikt voor het lezen en interpreteren van ritmes en melodieën is anders dan het deel dat wordt gebruikt om alles te verteren en te onthouden, dat weer anders is dan het deel dat alles integreert. 
Het leren van muziek helpt de neurale verbindingen in de hersenen te versterken, zodat de neuronen snel signalen naar elkaar kunnen sturen.
Dit helpt je zelfs sneller te denken! Studies hebben aangetoond dat muzikanten beter zijn in het uitvoeren van cognitieve taken zoals Sudoku dan niet-muzikanten.
Het is dus duidelijk dat muziek je hersenfunctie verbetert!

Waarom muziek belangrijker wordt met de leeftijd

Studies hebben aangetoond dat muzikanten hun cognitieve vaardigheden kunnen behouden, zelfs als ze ouder worden, omdat ze voortdurend hun hersenen trainen. Dit geldt voor zowel het korte- als het langetermijngeheugen. Muziekonderwijs kan dus daadwerkelijk helpen bij het voorkomen van verschillende vormen van neurologische aandoeningen, zoals dementie. Het versterkt ook je lichaam en helpt je coördinatie en motoriek op peil te houden! Muziek spelen heeft ook een positief effect op stress, omdat je je focus moet isoleren.

In tegenstelling tot andere hersenoefeningen, is muziek een consequent lonende bezigheid. Elke keer dat je beter wordt, profiteer je niet alleen van de neurologische beloningen, maar kun je ook meteen genieten van je nieuwe vaardigheden.

Heb je overwogen om muziek te leren?

Het is nooit te laat om te beginnen! 
Op Muziekonderwijs.nl vind je hoogopgeleide en professionele muzikanten die klaar staan om je bijna elk instrument op elk niveau te leren. Het gaat niet alleen om vaardiger worden, het gaat ook om genieten van muziek en het verbeteren van je kwaliteit van leven.

Bron: Scientific American