Zangdocente Frederike over orkest ‘INKT’ en hun speciale debuutalbum

De groep ‘INKT ‘is opgericht door zangeres Frederike Palmen en gitarist Ward Reijmerink. Het debuutalbum van de band is live integraal opgenomen in Tivoli. Wat betekent dat alle nummers direct op tape komen. Dit maakt het onmogelijk om achteraf te mixen. Frederike, zanglerares bij Muziekonderwijs.nl, verteld over het orkest en hun muzikale meesterproef.

Fotografie: Lisa Maatjens (Frederike staand naast het schilderij)

INKT: het tienkoppige orkest

Frederike: “INKT is ontstaan doordat Ward Reijmerink en ik elkaar ontmoette bij Koninklijk Theater Carré. We werkten daar tijdens onze studie en we besloten samen muziek te gaan maken.”

“Niet lang erna is ‘Voel de liefde’ geboren, ons eerste nummer. Vorig jaar hebben we ons allereerste album opgenomen. We hadden vrij veel nummers liggen en besloten ze te bundelen.”

De groep speelt romantische nummers over het leven en de liefde die gelijk bij je naar binnen en onder je huid kruipen. Van up-tempo folknummers tot melancholische arrangementen, INKT is moeilijk onder één noemer te vangen en dat is nou juist hun kracht!

Fotografie: Lisa Maatjens

Het debuutalbum: live en integraal opgenomen in TivoliVredenburg

“Ons album is live integraal opgenomen. Dit betekent dat alles wat we speelden direct op tape kwam. Achteraf kan je dan niet meer mixen. Deze keuze hebben we gemaakt, omdat we het gevoel van de band, de livemuziek, over willen brengen op de plaat. Met de hulp van producer Matijn den Duyf is het een geweldige LP geworden.”

Frederike verteld dat het opnemen van het album erg intens was. “We hebben twee dagen de tijd genomen om het album op te nemen. Iedere keer speelden we een set van 4 nummers achter elkaar. Aan het einde van de eerste opnamedag hebben we geluisterd naar wat we hadden, zodat we de volgende dag konden plannen.”

“De nummers op het album gaan over het leven en de liefde. Daarin laat ik mij leiden door mijn eigen leven en het leven van de mensen die dichtbij mij staan.” Met het album wilde het orkest overbrengen dat we allemaal mensen zijn, die allemaal iets voelen. En dat is oké. Hoe donker dat soms ook kan zijn.

Fotografie: Lisa Maatjens

Muziek is Frederike’s DNA

Frederike komt uit een muzikale familie. “Tijdens het afwassen leerde mijn moeder mij al op jonge leeftijd hoe ik de tweede stem van ‘lieve maan’ moest zingen. Ook tijdens verjaardagen werd er altijd door iedereen gezongen.”

“Rond mijn 19e besloot ik om naar het Conservatorium te gaan. Ik ben eerst klassieke muziek gaan studeren in Maastricht. Daarna heb ik een master gevolgd in Amsterdam aan de Theaterschool. Ik kan mij geen leven zonder muziek voorstellen”

Een echte favoriete artiest heeft Frederike niet. Tegenwoordig luistert ze veel naar Benjamin Clementine en Thomas Dybdahl, maar ook Lady Gaga, Barbra Streisand en Diana Krall. “De strijkkwartetten van Brahms vind ik overweldigend mooi, maar van André Hazes word ik net zo warm.”

Zangles bij Frederike

Ben je geïnteresseerd in het volgen van zanglessen bij Frederike? Bekijk haar profiel en neem contact met haar op!