6 voordelen van muziekonderwijs die het waard zijn om te weten

Dat een gezonde leefstijl met goede voeding en voldoende beweging een positieve invloed heeft op je gezondheid, wist je misschien al. Maar wist je ook al dat muziek maken een bijdrage kan leveren om lekker in je vel te zitten? Hieronder zetten we 6 positieve effecten van muziek voor je op een rijtje. 

#1 Het leren muziek maken versterkt het zelfvertrouwen

Het vergt moed om aan iets nieuws te beginnen en nieuwe vaardigheden te leren. Dat geldt ook voor het maken van muziek. Misschien denk je in het begin dat het onmogelijk voor je is, maar door te oefenen en er tijd in te steken zal je merken dat het je steeds makkelijker af gaat. Ook voor virtuoze muzikanten is muziek meer dan een talent alleen, des te trotser mag je op jezelf zijn als je steeds een stapje beter wordt!

De studies spreken voor zich 
Studies tonen aan dat je door muziekles beter leert omgaan met kritiek. Je leert hoe je feedback kunt geven, maar het belangrijkste is dat je leert hoe je kritiek kunt accepteren. Het omzetten van opbouwende feedback in een positieve verandering helpt je niet alleen om je muzikale vaardigheden te verbeteren, maar ook om meer zelfvertrouwen te krijgen in alle aspecten van het leven. Feedback laat je inzien dat niemand perfect is en dat je voor jezelf vaak de grootste criticus bent!


Ook is het goed voor het zelfvertrouwen om te oefenen met spelen voor anderen, op een podium of thuis tijdens de verjaardag van je tante.
Zo leer je dat optreden minder angstaanjagend is dan je denkt en bouw je zelfvertrouwen op. Ook als je in een ander context het podium op moet.


#2 Muziek maken verbetert het leervermogen!

Albert Einstein was niet alleen geniaal natuurkundige, maar hij was ook een getalenteerd violist.
Er zijn vele boeiende verbanden te leggen tussen muziek en logica, deze twee disciplines zijn sterk met elkaar verbonden.


Muziek gaat namelijk over ritme, toonladders, noten, akkoorden en structuur. Vooral het abstractievermogen en het analytisch denken wordt sterk verbeterd door het maken van muziek.


Ook draagt muziekonderwijs bij aan de bevordering van zowel het korte termijn als lange termijn geheugen. Bij het maken van muziek is het belangrijk is om akkoorden, noten en liedteksten te onthouden en verbanden en ritmes te herkennen. Ook draagt het bij aan de mentale gezondheid en de vitaliteit van het brein. Muziekles houdt het geheugen scherp en de flexibiliteit op peil.

#3 Muziekles traint de sociale vaardigheden

Verschillende studies tonen aan dat door gezamenlijk musiceren het groepsgevoel en de discipline versterkt wordt. Groepslessen vereisen namelijk sociale vaardigheden, zoals interactie en communicatie. Je leert te vertrouwen op anderen door goed samen te werken.


Ook voor mensen met sociale problemen kan muziekles helpen om sociale vaardigheden te verbeteren. Zo leer je niet alleen hoe leuk het is om een instrument bespelen, maar krijg je ook meer zelfvertrouwen. Bovendien is het een effectieve manier om eenzaamheid, verveling en conflicten uit te bannen. Muziek spelen reguleert zo de stemming en creëert tegelijkertijd een gevoel van verbondenheid. Meer over de waarde van muziek maken in een groep, kun je vinden in het Engelstalige artikel hieronder.

#4 Muziek stimuleert discipline en concentratie

Smartphones, tablets, computers en tv’s, nooit eerder was het zo moeilijk om de aandacht vast te houden.
Voor de meeste mensen wordt het steeds om ergens langer dan een paar minuten op gefocust te blijven, omdat we steeds gestoord worden door een oplichtend scherm of door een telefoon die piept. Muziekles kan je helpen om een beter concentratievermogen te ontwikkelen.
Maar ook stress ligt op de loer en daarom is het belangrijk om je aandachtsspanne te trainen.
Zonder deze focus is het onmogelijk om ergens helemaal in op te gaan en jezelf je te verliezen in iets wat je echt interesseert. Wil je weten hoe je in deze bubbel van creativiteit en positieve energie komt?

Geduld is een schone zaak
Zingen of het leren spelen van een instrument vraagt om geduld en doorzettingsvermogen.
Muziekles en leren zingen is ontzettend leuk en zal dus deels vanzelf gaan. Op deze manier wordt onbewust de aandachtsspanne getraind.
Daarnaast leer je jezelf doelen te stellen die je bereikt door uren, maanden of soms jaren te oefenen.
Het oefenen van een instrument vereist een heel gerichte vorm van concentratie, hoe meer je oefent hoe beter de concentratie zal worden.
Het is tijdrovender dan de meeste andere zaken, maar op termijn veel duurzamer en heel erg waardevol!

#5 Muziekonderwijs stimuleert motorische vaardigheden

Het spelen van een instrument betekent dat je je spieren, balans, coördinatie en je fijne motoriek versterkt.
Zowel snaarinstrumenten, drums als piano vereisen dat je met elke hand tegelijkertijd iets anders kunt doen.
Het is een geweldige bewegingsoefening die je coördinatievaardigheden verfijnd en in veel situaties nuttig kan zijn, zoals bij sport.
Drums zijn ideaal voor mensen met veel energie! Omdat je het lichaam snel moet kunnen bewegen, het ritme en de concentratie moet behouden en tegelijkertijd zowel benen als armen moet kunnen coördineren. Studies hebben ook aangetoond dat mensen die twee jaar lang pianolessen hebben gehad, significant betere bewegingsvaardigheden hebben dan degenen die dat niet hebben gedaan.


#6 Muziekonderwijs geeft mensen met een beperking of stoornis een alternatieve manier om te communiceren

Muziekonderwijs is van groot belang gebleken voor mensen met autisme, spastische verlamming of andere lichamelijke of psychische aandoeningen. Muziek kan verandering teweegbrengen door als hulpmiddel te fungeren om zich uit te drukken, door mensen in hun omgeving hen beter te laten begrijpen en zij hen. Ze hebben misschien moeite om zichzelf uit te drukken door middel van gewone spraak, maar door middel van muziek kunnen ze aspecten van zichzelf laten zien die anders verborgen waren gebleven.
Tegelijkertijd kunnen ze, uiteraard net als iedereen, iets nieuws leren en deel uitmaken van een muziek gemeenschap die alle voordelen biedt die we in de andere punten hebben genoemd!

gvhcvbcvb