Gitaardocent Tiago over zijn grote passie: gitaar spelen

Tiago Lageira, gitaardocent bij Muziekonderwijs.nl, is een jonge opkomende Europese muzikant die muziek speelt en schrijft. Improvisatie en interactie zijn hierbij de belangrijkste aspecten. Toen Tiago op jonge leeftijd van Portugal naar Nederland verhuisde moest hij stoppen met het spelen van trombone. Gelukkig ging er hierdoor ook een andere deur voor hem open: gitaar spelen!

Gitaar, ukelele, piano, Tiago is een muzikale duizendpoot!

“Ik begon met gitaarspelen toen ik 15 was, 11 jaar geleden al. Toen verhuisde ik samen met mijn moeder en broertje vanuit Portugal naar Nederland. Daar speelde ik al trombone op de muziekschool, maar omdat ik geen eigen instrument had moest ik helaas stoppen. Eenmaal in Nederland kreeg ik mijn eigen gitaar en sindsdien ben ik niet meer te stoppen!”

Tiago studeerde Jazz Gitaar aan het conservatorium van Tilburg. Dit is een pittige opleiding en het vraagt veel van je: techniek, theorie, gehoortraining, etc. “Anderzijds vond ik het heel inspirerend om samen met andere mensen muziek te maken.”

Inmiddels heeft Tiago al een aantal titels op zijn naam staan Zo is hij de winnaar van het Grachtenfestival Concours 2018 met het Klijn Quartet, finalist van de Erasmus Jazz Prize 2017, won hij de Leidse Jazz Award 2017 met het CoolHaven Quintet, de Bergen op Zoom Jazz Award 2017, Jazz Kaseko Dreams 2016 en de Cantina Music Award 2016.

Tiago speelt gitaar tijdens het Lindegrachtconcert in Alkmaar

Spannende projecten en een eigen YouTube kanaal

Momenteel is Tiago bezig met het uitbrengen van zijn eerste CD “Bairro Alto” met FADOpelos2. Dit is een project waarmee hij samen met Iris Feijen (zangeres) al een jaar lang de Fado muziek van Portugal naar Nederland haalt.

“Naast het produceren van mijn eerste CD ben ik ook bezig met mijn eigen Tiago Lageira Trio, de meer moderne CoolHaven Quintet, de pas-opgerichte Braziliaanse Jazz band JAZAMBEI en het Sylvie Klijn Quartet waarmee we vorige jaar bij het Grachtenfestival Amsterdam hebben gespeeld. Check ook even mijn website, misschien speel ik binnenkort wel ergens in de buurt.”

“Op YouTube ben ik ook heel actief! Ik plaats gemiddeld 3 video’s per week waar ik een stukje muziek speel, praat over waar ik momenteel mee bezig ben, hoe ik muziek oefen, live concerten, etc. Ondertussen staan er al meer dan 300 video’s met meer dan 90.000 views online! Naast het spelen geef ik ook met veel plezier lessen op gitaar, piano en ukelele bij Muziekonderwijs.nl!”

Tiago speelt bij ‘De Doelen’ in Rotterdam tijdens de Erasmus Jazz Pride 2017

Inspiratie, idolen en voorbeelden

“Ik vind veel artiesten tof in verschillende stijlen, maar als ik iemand zou moeten kiezen die best wel bekend is, dan kies ik Jack White (The White Stripes). Na een of twee noten op de gitaar weet je meteen dat hij het is en hij is ook iemand die echt de essentie van de muziek opzoekt!”

Naast de inspiratie die Tiago uit zijn idolen haalt, krijg hij ook vaak inspiratie van mensen in het dagelijks leven, gedichten, zijn ‘roots’ uit Portugal en verhalen die je in films en boeken tegenkomt.

“Ik vind muzikanten met een sterke eigen identiteit het leukst om naar te luisteren. Dan wordt er naar mijn mening echt een verhaal verteld, als je naast al die muziektheorie en technische oefeningen iets kunt overbrengen dat bij jou dichtbij staat. Daarnaast is Jack ook een uitstekende ondernemer. Hij heeft zijn eigen platenlabel opgericht (Third Man Records) waar hij actief mee bezig is. Dat vind ik enorm inspirerend!”

Muzieklessen volgen bij Tiago

Ben je geïnteresseerd in het volgen van muzieklessen bij Tiago? Neem contact met hem op via zijn profiel.