Hoe kom je in de “flow”?

Je kent het waarschijnlijk wel: Je speelt muziek en je gaat er helemaal in op! Je bent 100% geconcentreerd op de muziek. Je bent in een ritme gekomen, een bubbel van creativiteit en positieve energie!

Dit wordt een Flow genoemd. een mentale toestand waarin je volledig opgaat in de muziek. Het geeft een gevoel van kracht en voldoening waarbij je je nog creatiever voelt dan normaal. Daarom is het ook een toestand die gunstig is om in te verkeren als men zich wil concentreren op de muziek. Het geeft je meer focus, maakt je productiever, gelukkiger en gedreven.

Helaas is het niet zo dat je er gewoon altijd in een goeie flow kunt zitten. De eeuwig geïnspireerde kunstenaar is niet alleen een mythe, maar flow is ook iets dat een inspanning vereist om het te bereiken. 

Het heeft daarom geen zin om gewoon te zitten en te wachten tot de flow helemaal vanzelf plaatsvindt. Integendeel, er zijn verschillende dingen die je actief kunt doen om een ​​echt goede flow te krijgen. 

En het is vooral goed voor degene die gemakkelijk de focus verliest en afgeleid wordt door dingen om je heen die het creatieve proces in de weg staat.

Daarom hebben we wat tips verzameld om in een goede flow te komen!

– Het is vrij cruciaal dat datgene waarop je je probeert te concentreren, je ook echt gelukkig maakt. Dat het instrument waarop je oefent, precies goed voor jou is. Het is aanzienlijk gemakkelijker om in een ​​flow te komen wanneer je houdt van wat je doet.

– Besteed niet te veel tijd aan de oefeningen die je niets zeggen. Concentreer je liever op waar je plezier mee hebt en waar je zin in hebt.

– Geef jezelf een opdracht die uitdagend maar niet onmogelijk is!

Als het voldoende uitdagend is, zal het je focus vergroten en het je tegelijkertijd voldoening geven wanneer je het doel hebt bereikt!

Aan de andere kant kan een gemakkelijke en moeilijke taak ervoor zorgen dat je niet geconcentreerd en niet gemotiveerd bent.
– Je moet twee dingen hebben opgehelderd:
1) Wanneer en waar kun je genoeg rust krijgen om jezelf volledig over te geven aan muziek? 
2) Wanneer heb je zelf de meeste energie om dit eens te proberen?

Het heeft geen zin om te beginnen met oefenen als er onrust om je heen is, en helemaal niet als je moe bent. Zoek daarom een ​​goed moment van de dag dat past bij het ritme van jou (en je gezin).
Het maakt het gemakkelijker voor jou om snel weer in de flow te komen.

– Zorg ervoor dat alle storende elementen zijn weggewerkt. Een piepende telefoon, een ingeschakelde computer of een rommel kan je afleiden en het moeilijk maken om in beweging te komen.

– Probeer zo lang mogelijk in flow te blijven. Als iets je plotseling dwars zit en je gedachten afdwalen naar iets anders, probeer dan weer in de flow te komen. Op die manier kun je oefenen om steeds langer in de staat te zijn.

– Voor sommigen kan het gemakkelijker zijn om in een flow te komen als ze met anderen spelen. Het is zeker een uitdaging tijdens Corona, maar hopelijk kunnen we elkaar binnenkort weer ontmoeten en samen spelen!

– Iets dat je zal tegenwerken om in een flow te komen, is perfectionisme. Als je erg zelfkritisch bent en alles goed wilt doen, kan dit de creativiteit niet ten goede komen. Herinner jezelf eraan dat het leuk moet zijn en dat niemand perfect is!