3 eenvoudige tips: hoe blijf je gemotiveerd tijdens het oefenen

Het is sneller en gemakkelijker om een nieuwe gewoonte aan te leren dan je denkt!

Misschien heb je de ambitie om je muzikale capaciteiten naar een hoger niveau te brengen. Of wil je graag dat muziek en het spelen van muziek een grotere rol gaat spelen in je leven. Maar hoe?

De Tiny Habits-method is uitgevonden door BJ Fogg, een onderzoeker aan de Standford University. Tiny Habits gaat over het bereiken van grote ontwikkeling en verandering, door kleine gedragsveranderingen in het dagelijks leven aan te brengen, zodat het gemakkelijk, duidelijk en motiverend wordt.

Gedragsverandering kan aanvoelen als een grote opgave en vaak pushen we onszelf met onrealistisch hoge verwachtingen. Deze ‘alles of niets’-mentaliteit is het recept voor teleurstelling en zelfkritiek, maar we kunnen het vermijden met Tiny Habits – door in kleine porties te werken aan waar je beter in wil zijn!

Tiny Habits kan je helpen bij het aanleren van nieuwe gewoontes en muziek meer onderdeel te laten maken in je dagelijkse leven. Meer weten? Lees hier!

#1 Bepaal een nieuwe gewoonte die je wilt en snijd die tot op het bot

Als je meer boeken wilt lezen, is het lezen van één zin per dag ook een verbetering en een stap in de goede richting om je doel te bereiken. Dus begin daar. Hoe kleiner de gewoonte, hoe gemakkelijker het is om in het dagelijks leven te komen, waar het kan ontkiemen en bloeien.

#2 Zoek een moment waarop de gewoonte in uw bestaande routine past

Beeld je in dat je de gewoonte al hebt geïmplementeerd in je leven – zie het voor je. Je kunt simpel al een kleine gewoonte toevoegen waar het -hoe dan ook- past. Zeggen “Ik wil meer lezen” kan een beetje abstract zijn, dus concretiseer je het op deze manier: Nadat ik (bestaande gewoonte invoegen) zal ik (nieuwe kleine gewoonte invoegen) Bijv. Nadat ik naar bed ga, lees ik een zin uit mijn boek.

#3 Geef jezelf een schouderklopje!

Nadat je de nieuwe gewoonte hebt uitgevoerd en je bestaande routine hebt gebruikt om je eraan te herinneren, is het belangrijk om jezelf er een schouderklopje voor te geven. Het helpt je om je succesvol te voelen.

Gewoonten ontstaan ​​niet alleen door herhaling. Wanneer je een nieuwe gewoonte creëert en het voelt succesvol, wordt de gewoonte in de hersenen geregistreerd als een positieve ervaring. Het zorgt ervoor dat de hersenen deze positieve ervaring automatisch opnieuw zoeken en het maakt het gemakkelijker om de nieuwe gewoonte in de toekomst vol te houden.

Als je meerdere keren per week (misschien elke dag) een paar minuten geconcentreerd bezig bent, kan de methode je helpen muzikale bergen te verzetten.

Als je beter wilt worden in het oefenen van de gitaar, kan een voorbeeld van een kleine gewoonte zijn: “Als ik thuiskom van mijn werk, houd ik mijn gitaar in mijn hand!”

Het lijkt misschien een beetje raar om om te beginnen met de gitaar in de hand te staan, maar het is de eerste stap.
Het doel hier is om er een gewoonte van te maken om gewoon de gitaar te pakken en er een succesvolle ervaring mee te hebben. Dit kan enkel het oppakken van de gitaar zijn, of daadwerkelijk erop gaan spelen. Beide is een succesvolle ervaring dat door de hersenen wordt geregistreerd.

Als het je lukt om er een gewoonte van te maken om de gitaar op te pakken als je thuiskomt van je werk, kun je jezelf daarvoor een schouderklopje geven.
Later kun je een nieuwe gewoonte maken: “Nadat ik thuiskom van mijn werk, speel ik 2 minuten op mijn gitaar”.

Nu kun je er waarschijnlijk achter komen waar het toe leidt.
Het gaat erom dat je een goed pad vindt naar het doel dat je wilt bereiken en dat je stap voor stap doet. Voor je het weet ben je veel verder gegaan dan je dacht te kunnen. Er is er maar één die er de eer voor kan krijgen: namelijk jijzelf!

Beloof jezelf bijvoorbeeld elke dag 2 minuten spelen na het zetten van je kopje koffie; iets wat geen extra moeite kost.
Het is beter beheersbaar dan een heel uur spelen. En vaak kan 2 minuten zomaar in 15 minuten veranderen.
Het belangrijkste is om routine te krijgen en jezelf niet te veel te pushen!