De klarinet

De klarinet behoort tot de familie van de houtblazers en bestaat al sinds circa 1690.  De eerste klarinet werd gemaakt door de Duitser Johann Christoph Denner.


Het woord klarinet komt uit het Italiaans en betekent kleine trompet. Dit komt omdat de eerste klarinetten die werden gemaakt een geluid hadden dat leek op dat van een trompet.

Geschiedenis van de klarinet

De klarinet werd voor het eerst gebruikt voor ernstige muziek in het midden van de 18e eeuw en kreeg zijn huidige vorm in 1839. Daarvoor was de klarinet een klein instrument en werd meestal een schalmei genoemd. Pas toen er in de 18e eeuw registerkleppen aan de schalmei toegevoegd werden, ontstond de eerste klarinet.


Door de jaren heen werd er geëxperimenteerd met verschillende materialen voor deze registerkleppen. Daarnaast experimenteerde men ook met het aantal gaten en kleppen. In 1839 vond de laatste belangrijke wijziging plaats die heeft geleid tot de klarinet zoals we die vandaag kennen. De kleppen werden verplaatst en er werd een eenvoudiger vingersysteem toegepast, het zogenaamde Boehm-systeem.

De klarinet

De klarinet is meestal gemaakt van hout, maar kan ook geproduceerd worden van plastic, kunsthars, rubber. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ook metaal, omdat dit toen de gemakkelijkst verkrijgbare grondstof was.
Wat betreft bespeelbaarheid heeft de klarinet een breed spectrum, waardoor het een populair instrument is dat velen aanspreekt. Het is het blaasinstrument met het grootste toonregister.


De tonen worden gevormd in drie registers:
Het laagste register, met een zeer zacht geluid, is het schalmeiregister. Dit loopt voor een B♭-klarinet van een lage E tot de B♭, ca. 1,5 octaaf hoger. Door de duodecimeklep in te drukken komt men bij het klaroenregister. Het bereik wordt dan 3 octaven. Het hoogste register, bereikbaar via speciale grepen en overblazen en meestal gebruikt voor dramatische effecten, wordt altissimoregister genoemd.

In welk muziek speel de klarinet mee

De klarinet wordt vaak gebruikt in klassieke composities omdat het een zeer bijzondere klank heeft, maar speelt ook een bijzondere rol in de jazzwereld.


Ook al is het een ouder instrument, de klarinet is vandaag de dag nog steeds erg populair. Je hebt veel plezier van dit blaasinstrument, ongeacht hoe je er op speelt, voor jezelf, voor je vrienden of samen met anderen.
Klarinetdocenten bij Muziekonderwijs.nl
Bij Muziekonderwijs.nl kun je een geschoolde klarinetdocent boeken, zodat je beter leert klarinetspelen.

You May Also Like